CRAWFORD/WASHINGTON - Groot-Brittannië en de Verenigde Staten geven de Iraakse president Saddam Hoessein nog één kans om zich te ontwapenen. Dat heeft de Britse premier Tony Blair bekendgemaakt. Deze week presenteren de VS en Groot-Brittannië een nieuwe resolutie aan de VN-Veiligheidsraad, waarover ze over drie weken een besluit willen. Tot die tijd geven ze een vreedzame oplossing nog een kans.
De Amerikaanse president George Bush zei zaterdag dat de nieuwe resolutie in duidelijke en eenvoudige termen uiteen zal zetten dat Irak zijn verplichting om zich te ontwapenen niet nakomt.

Eerder zaterdag berichtte de krant Los Angeles Times dat de regering-Bush de Veiligheidsraad drie weken de tijd geeft om over het ontwerp van resolutie te stemmen (en goed te keuren). Volgens de krant hebben de opstellers, de VS en Groot-Brittannië, de tekst relatief kort gehouden. Zo wordt Bagdad ervan beschuldigd de 17 resoluties tot dusver die tot ontwapenen oproepen ,,ernstig te hebben geschonden'' en ook de ,,laatste kans'' die resolutie 1441 bood niet te hebben gegrepen. Daarom is volgens Washington en Londen voor Irak de tijd gekomen om de ,,ernstige gevolgen'' waarmee in resolutie 1441 werd gedreigd onder ogen te zien. Die ,,ernstige gevolgen'' gelden als een diplomatiek eufemisme voor een militaire invasie of oorlog.