BRUSSEL -- Er wordt vandaag gestaakt in de Vlaamse gezins- en bejaardenhulp. De werknemers protesteren tegen het niet naleven van sociale akkoorden door de werkgevers. De werkgevers wijzen met verwijtende vinger naar de Vlaamse regering.
Er zijn acties gepland over heel Vlaanderen, maar het zwaartepunt ligt vandaag in Oost- en West-Vlaanderen.

In Gent, Kortrijk, Roeselare, Ieper en Brugge staan aan de regionale hoofdzetels van de zorginstellingen stakingsposten. ,,Zowel in Gent als in West-Vlaanderen zijn de acties zeer geslaagd. Niemand gaat de kantoren binnen. De stakingsbereidheid is zeer groot'', aldus ABVV-secretaris Ferdi De Wolf.

Ook op andere plaatsen in Vlaanderen zijn er acties, onder meer in Leuven, Mechelen en Turnhout.

De acties gebeuren bij instellingen zoals Familiehulp, Thuishulp of Solidariteit voor het gezin. In totaal werken zo'n 16.000 mensen in de sector.

De vakbonden verwijten de werkgevers het niet-naleven van de Vlaamse intersectorele akkoorden voor de non-profit, die werden getekend na de laatste 'witte woede' in 2000. Grootste punt van kritiek is het niet-naleven van de beloofde arbeidsduurvermindering onder de vorm van bijkomende vakantiedagen voor werknemers van 45 jaar en ouder.

Op 31 oktober en 6 november wordt opnieuw actie gevoerd.

Begrip bij werkgevers

De werkgevers uit de sector wijzen op de verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering. Gisteren zaten de sociale partners bijeen op het kabinet van minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen Adelheid Byttebier. De sociale partners kregen toen de toezegging dat de Vlaamse regering 3,7 miljoen euro middelen voor 2003 sneller zou uitbetalen. Dat zou een deel van de problemen rond arbeidsduurvermindering oplossen.

De staking gaat vandaag toch door omdat de vakbonden de beloftes van de Vlaamse regering hard willen zien gemaakt worden. En dat begrijpen de werkgevers. ,,Er zijn al zo vaak beloftes gedaan door de Vlaamse regering. Ook wij willen nu eens boter bij de vis'', aldus de voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Diensten voor Gezinszorg.