FRANKFURT - Een ex-politieman heeft dinsdag bij het parket van Frankfurt klacht ingediend tegen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer. De man beticht Fischer van een ,,valse getuigenis'' in het proces tegen de terrorist Hans-Joachim Klein, zo heeft het parket van Frankfurt meegedeeld.

Het parket onderzoekt momenteel de ontvankelijkheid van de klacht, aldus een woordvoerder.

De voormalige politiefunctionaris, wiens identiteit door het parket geheim wordt gehouden, baseert zich op verklaringen van Margrit Schiller, een ex-lid van de extreem-linkse terreurorganisatie RAF (Rote Armee Fraktion). In een autobiografie stelt Schiller dat zij in 1973 enkele dagen bij Fischer logeerde.

Deze bewering is niet in overeenstemming met de verklaringen onder eed van Fischer, die op 16 januari jongstleden optrad als getuige in het proces tegen Klein. Hij stelde toen dat hij nooit onderdak heeft geboden aan terroristen. De minister doet de verklaringen van Schiller af als ,,kletspraat''.

De minister van Buitenlandse Zaken, die in de jaren '70 als links militant betrokken was bij enkele gewelddadige manifestaties in Frankfurt, wordt hevig onder vuur genomen door de conservatieve oppositie vanwege allerlei onthullingen in verband met zijn extreem-linkse verleden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig