BERLIJN - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer heeft nieuwe berichten over zijn contacten met leden van de terreurbeweging RAF als ,,totale onzin'' van de hand gewezen. Zijn collega van Milieu, Jürgen Trittin, heeft met een veroordeling van de moord in 1977 op de toenmalige procureur-generaal Siegfried Buback gereageerd op felle kritiek van diens zoon.
Het weekblad Focus meldde dit weekeinde dat de RAF-terroriste Margrit Schiller in 1973 enkele dagen in een woning gelogeerd heeft waar ook Fischer woonde. De bewindsman heeft vorige week in het proces tegen de ex-terrorist Hans-Joachim Klein ontkend ooit aan terroristen onderdak te hebben verleend. Focus baseert de bewering op de in 1999 verschenen autobiografie van Schiller.

De zoon van Buback, Michael, zei zondagavond in het ARD-programma 'Sabine Christiansen' dat hij Trittin tijdens een toevallige ontmoeting in de trein vroeg naar een links pamflet waarin de spot werd gedreven met de RAF-moord op de procureur-generaal en dat mede door Trittin was ondertekend. Trittin zei geen afstand van het pamflet te nemen, aldus de zoon, die om het aftreden van de minister vroeg.

Trittin reageerde op het veelbekeken programma met een verklaring waarin hij stelde dat ,,de moord op Buback tot de ergste misdaden van het terrorisme in Duitsland behoort''. Hij verklaarde echter dat Bubacks zoon het gesprek verkeerd heeft weergegeven. De bewindsman zei de inhoud van het pamflet niet te accepteren en zei met de opstelling daarvan niets te maken te hebben.

Het bestuur van de liberale FDP heeft Fischer en Trittin opgeroepen eindelijk berouw te tonen en volledige openheid van zaken te geven. De partij wil de ministers daartoe een serie vragen voorleggen, zei plaatsvervangend voorzitter Rainer Brüderle. Ook de instelling van een onderzoekscommissie in de Bondsdag willen de liberalen niet uitsluiten. Vorige week was Fischers verleden al onderwerp van een verhit debat, waarbij bondskanselier Gerhard Schröder het voor hem opnam.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig