SYDNEY - Mensen die tussen 1980 en 1996 minstens zes maanden in Groot-Brittannië hebben gewoond, mogen in Australië geen bloed meer geven. In die tijd was de gekkekoeienziekte (BSE) in Groot-Brittannië op haar hoogtepunt.
De aanleiding voor het besluit van de regering in Canberra is volgens de krant The Sydney Morning Herald een onderzoek van het Instituut voor Diergezondheid in het Schotse Edinburgh. Daaruit blijkt dat de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, de menselijke vorm van BSE, mogelijk via bloedtransfusies kan worden overgedragen.

Bloed dat is gegeven door mensen die met de ongeneeslijke ziekte zijn besmet maar geen ziekteverschijnselen tonen, vormt misschien een risico voor gezonde mensen. Er zijn overigens geen meldingen bekend van mensen die door bloed of bloedproducten met Creutzfeldt-Jakob zijn besmet.

Tony Keller van het Australische Rode Kruis verwacht dat het aantal donoren met ongeveer 5,3 procent zal afnemen. De maatregel is volgens hem een compromis tussen maximale veiligheid van de transfusies en voldoende beschikbaar bloed. Want als er te weinig bloed is, kunnen levens in gevaar komen.