BARCELONA - Een gemeenteraadslid in het Catalaanse San Adria del Besos, vlakbij Barcelona, is vanmorgen vermoord. De 42-jarige José Luis Ruiz Casado werd doodgeschoten toen hij zijn huis verliet. Hij was raadslid voor de in Spanje regerende Volkspartij (PP).
Niemand heeft totnogtoe de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord. De Baskische terreurbeweging ETA heeft de afgelopen jaren al tal van gemeenteraadsleden in heel Spanje vermoord.

Ruiz Casado was raadslid voor de in Spanje regerende Volkspartij (PP). De Spaanse premier Aznar, politiek leider van de PP, wordt donderdag in Barcelona verwacht. Hij zal daar deelnemen aan een bijeenkomst van ondernemers.

Er zouden twee daders zijn geweest. Zij konden ontkomen in een auto die zij kort daarop achterlieten en in brand staken.

Als de ETA inderdaad opnieuw heeft toegeslagen, is Ruiz Casado het dertiende slachtoffer van de terreur van de Baskische beweging, sinds zij eind vorig jaar een einde maakte aan het bestand dat ze veertien maanden daarvoor eenzijdig had afgekondigd. Politici van de PP behoren tot haar belangrijkste doelwitten.