LONDEN - Het mediaconcern RTL Group verwacht dat er dit jaar weinig verandering komt in de winst doordat de marktomstandigheden zijn verslechterd. Het concern boekte vorig jaar een stijging van de winst met bijna 30 procent. De omzet groeide met ruim 14 procent van 3,54 miljard euro tot 4,04 miljard euro.
De vrij sombere winstprognose voor dit jaar heeft vooral te maken met de onzekerheid op de Europese reclamemarkt. Topman Didier Bellens denkt wel dat RTL daar beter tegen bestand is dan de concurrenten.

In Duitsland, de belangrijkste markt voor het concern, namen de inkomsten uit tv-reclame in de eerste twee maanden van dit jaar af met 2,8 procent. Maar Bellens verwacht over het hele jaar een toename met 2 á 3 procent.

RTL Group heeft 24 tv-zenders en zeventien radiostations in tien landen. Het concern onstond vorig jaar door een fusie van het Luxemburgs-Duitse CLT-Ufa en het Britse Pearson Television. Het Duitse mediaconcern Bertelsmann had aanvankelijk een belang van 37 procent, maar gaat dat vergroten tot 67 procent. Pearson bezit 22 procent. Ruim 10 procent van de aandelen wordt verhandeld op de Londense effectenbeurs.

Topman Bellens verklaarde dat de hoeveelheid verhandelbare aandelen voor september zal toenemen tot 15 procent van het totaal. RTL heeft de ambitie opgenomen te worden in de FTSE-index van de honderd belangrijkste fondsen op de Londense beurs.