UTRECHT - Gebruik van de nieuwste generatie anticonceptiepil verhoogt de kans op trombose. Utrechtse wetenschappers bevestigen hiermee de uitkomsten van onderzoek uit 1995, dat later fel is betwist.
Volgens dr.ir. J. Kemmeren is de kans op veneuze trombose bij vrouwen die de derdegeneratiepil gebruiken (Marvelon, Mercilon en Femodene) 1,7 keer zo groot als bij gebruiksters van een pil van de tweede generatie (Microgynon). De resultaten staan in de editie van de British Medical Journal die zaterdag verschijnt.

Stolsel

Veneuze trombose is de vorming van stolsel in de aderen. Het stolsel kan door de bloedstroom worden meegevoerd naar de longen, daar vastlopen en longembolie veroorzaken. Bij drie op de 10.000 gebruiksters van de 'oude' pil komt per jaar deze vorm van trombose voor.

Zes jaar geleden is voor het eerst een mogelijk verhoogd risico voor de gebruiksters van de 'nieuwe' pil gerapporteerd. In een aantal onderzoeken werd vervolgens de betrouwbaarheid van de resultaten in twijfel getrokken. Sommige onderzoekers suggereerden dat het verhoogde risico werd veroorzaakt door de opzet van het onderzoek. Daardoor zouden de resultaten zijn vertekend.