GENUA - In de Italiaanse stad Genua is de top van de staats-en regeringsleiders van de zeven rijkste industrielanden officieel van start gegaan. Premier Guy Verhofstadt arriveerde iets later dan zijn collega's. Een technisch defect aan het regeringsvliegtuig verplichtte de premier rechtsomkeer te maken. Intussen is de Italiaanse politie al een eerste keer opgetreden tegen anti-mondialiseringsbetogers.
De leiders van de G-7 (Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de VS) arriveerden vanmorgen in de tot een versterkte burcht omgebouwde Italiaanse havenstad. De Russische president Vladimir Poetin wordt in de namiddag verwacht. Dan kan ook de G-8, de top van de zeven rijkste industrielanden en Rusland, effectief van start gaan.

rellen
©ap
Vanmorgen kwam het tot de eerste rellen tussen betogers en de politie. De politie jaagde de demonstranten uiteen met traangas. Enkele auto's zijn in brand gestoken. Met stokken gewapende betogers hebben in het centrum van de stad ruiten ingeslagen en een geldautomaat vernield.

Bij een andere confrontatie tussen politie en betogers zetten de ordediensten een waterkanon in. De betogers gooiden met flessen en stenen. Politie in burger voerde de eerste arrestaties uit.

Elders in de stad bereiden anti-mondialiseringsbetogers vreedzame 'sit-ins' voor rond de rode zone.