BRUSSEL -- De meerderheidsfracties in het Vlaams Parlement reageren terughoudend op de vraag naar de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie inzake de toekenning van de licenties voor de landelijke commerciële radiozenders 4FM en Q-Music.

Dat bleek vandaag tijdens een debat in de commissie Media naar aanleiding van interpellaties aan het adres van minister van Media Dirk Van Mechelen. Er werd gewezen op reeds lopende onderzoeken van het gerecht en de beurscommissie en het feit dat er weinig tastbare gegevens zijn om een onderzoekscommissie op te richten.

Interpellant Carl Decaluwé (CD&V) drong aan op een parlementaire onderzoekscommissie. De commissie Media is al tien maanden bezig met dit dossier en er duiken nog steeds nieuwe gegevens op, aldus Decaluwé.

Hij verwees naar het feit dat een Kempense zakenman die samen met Van Mechelen op Korfoe was voor de toekenning van de radiolicenties aandelen van Think Media heeft gekocht, het feit dat het aandeel Think Media door de beursinstanties is geschorst en de ,,dubbelzinnige'' beslissing van de Vlaamse regering inzake de commissarissen van het Vlaams Commissariaat van de Media (VCM), die de evaluatie van het dossier 4FM mogen blijven doen.

Decaluwé vroeg dat de radiolicentie voor 4FM zou geschorst worden. Hij repte tijdens zijn tussenkomst met geen woord over de ,,anonieme'' getuige die gisteravond op Canvas werd ondervraagd en gewag maakte van smeergeld dat zou zijn betaald voor de toekenning van de licentie aan 4FM.