BRUSSEL -- De NMBS en de spoorvakbonden zijn vannacht tot een voorakkoord gekomen over het herstructureringsplan van de spoorwegen. Dat heeft Roger Van Hove van de socialistische vakbond ACOD vanmorgen verklaard.
In het voorakkoord wordt voorzien dat de maatschappij tegen eind 2005 nog 38.000 kaderposten zal overhouden. Momenteel werken er in totaal zo’n 41.000 mensen. In een eerste reactie tonen de bonden, die het voorakkoord zullen voorleggen aan hun achterban, zich voorzichtig tevreden.

Belangrijke nuance is dat het voorakkoord niet meteen neerkomt op een effectief banenverlies van 3.000 stuks. Zo zou een deel van het personeel op een natuurlijke manier afvloeien en zouden er voor andere personeelsleden brugpensioenmaatregelen uitgewerkt worden. Voor de lagere personeelscategorieën komt er een brugpensioenregeling vanaf 55 jaar met een behoud van 75 procent van het loon. De hogere personeelscategorieën kunnen vanaf 57 jaar op pensioen met een behoud van 70 of 65 procent van het laatste brutoloon, zo bevestigde Van Hove vanmiddag.

Daarnaast voorziet het voorakkoord in een grotere flexibiliteit van het spoorwegpersoneel. en komen er een reeks reconversiemaatregelen waarbij een deel van het personeel wordt herschoold.

De NMBS en de bonden onderhandelen al meer dan acht maanden over een sociaal akkoord.