BRUSSEL -- Argenta neemt de commerciële activiteiten over van het Centraal Bureau voor Hypothecair Krediet (CBHK). De Antwerpse spaarbank verwerft de meerderheid in een gemeenschappelijk filiaal. Dat bevestigt de Federale Participatiemaatschappij.

Het nieuwe filiaal, dat de naam CBHK overneemt, zal volgens de Franstalige zakenkrant L'Echo worden gevestigd in de gebouwen van de geprivatiseerde overheidsinstelling in Brussel en gaat zich enkel ontfermen over de productie van nieuwe hypotheekleningen. Het huidige klantenbestand van de CBHK valt niet onder de joint venture.

Hoe groot het meerderheidsbelang van Argenta in het nieuwe filiaal wordt staat nog niet vast. De afronding van de procedure wordt voorzien binnen de twee maanden, onder voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde overheden.

In oktober van vorig jaar bereikte het CBHK al een akkoord met de Nederlandse maatschappij Stater over de oprichting van een gemeenschappelijk filiaal voor het beheer van de portefeuille van hypotheekleningen. Deze joint venture, die Stater Belgium werd gedoopt, is voor 72 procent in handen van de Nederlanders.

Het commerciële apparaat van het CBHK maakte echter geen deel uit van de overeenkomst met Stater. Het CBHK verkoopt hypothecaire producten via zelfstandige makelaars of verzekeraars en via het beperkte eigen netwerk van acht agentschappen. Om dit commerciële apparaat verder uit te bouwen, zocht het CBHK nog een andere partner. Dat wordt nu dus Argenta.

Uiteindelijk zal het CBHK nog maar enkele administratieve activiteiten behouden. Ook de huidige balans, die door de rente-evolutie structureel verlieslatend is, blijft in handen van de overheid.