JERUZALEM -- De krachtige oproep van Yasser Arafat aan de Palestijnse extremisten om het geweld tegen Israël te staken, heeft niet geresulteerd in een vermindering van het aantal geweldsdaden. De Israëlische premier Ariel Sharon stelt dat in een verklaring die zijn kantoor gisteravond heeft verspreid.
Volgens Sharon heeft de Palestijnse leider nog altijd niet opgetreden tegen de radicale Palestijnen. ,,Israël heeft schoon genoeg van woorden en beloftes'', aldus Sharon. ,,Israël wil daden en resultaat zien.''

Dat Arafat onvoldoende zou optreden tegen extremisten, maakten Israëlische veiligheidsagenten vandaag duidelijk door zelf tien Palestijnen te arresteren in de Gazastrook. Volgens een Palestijnse agent hielden de Israëliërs in de buurt van een joodse nederzetting drie auto's tegen, waarna ze de zes inzittenden oppakten. Elders in de Gazastrook namen Israëlische militairen een groep Palestijnse mannen onder vuur, meldden Palestijnse zegslieden. Een man liep daarbij verwondingen op, vier Palestijnen werden opgepakt.

De Iraakse leider Saddam Hussein zei vandaag dat er snel een Arabische top moet worden gehouden om over de Israëlische aanvallen op Palestijnen te spreken. Saddam stelde dat de Arabische wereld de handen ineen moet slaan en beschuldigde de Verenigde Staten en Israël ervan de aanslagen van 11 september te gebruiken als voorwendsel om de Arabische wereld ,,te vernederen en verwoesten''.

Opvallend was dat Saddam voorstelde de top van de Arabische Liga in de voor moslims heilige stad Mekka in Saudi-Arabië te houden. Saudi-Arabië verbrak in 1990 alle banden met Irak na de Iraakse inval in Koeweit en sindsdien laat Riyad Irakezen alleen toe voor pelgrimages naar Mekka.