GAZA-STAD -- De Palestijnse autoriteiten zijn begonnen met het opnieuw oppakken van moslimextremisten. Die werden vorige week inderhaast vrijgelaten om te voorkomen dat ze het slachtoffer zouden worden van aanvallen van Israëlische gevechtshelikopters. Dat heeft de woordvoerder van de radicale Hamas-beweging, Mahmoud Zahar, gisteren gezegd.
Zeker veertien van de 35 extremisten werden vrijgelaten zijn inmiddels weer opgepakt, zei Zahar. Het gaat om gevangenen uit de Jneid-gevangenis in de stad Nabloes op de westelijke Jordaanoever. Ook in de Gazastrook heeft de politie naar vrijgelaten gevangenen gezocht.

Vorige donderdag hebben de Palestijnse autoriteiten enkele honderden gevangenen, onder wie tientallen moslimextremisten uit Palestijnse gevangenissen vrijgelaten. Dat hebben ze gedaan uit vrees voor Israëlische aanvallen nadat twee Israëlische soldaten waren gelyncht.

De Israëlische premier Ehud Barak was woedend over de vrijlating. Hij zei dat daardoor het gevaar van nieuwe aanslagen aanzienlijk was toegenomen.

Hamas heeft zich verantwoordelijk gesteld voor vele bloedige zelfmoordaanslagen in Israel in de afgelopen tien jaar.