SHARM EL-SHEIKH De besprekingen over de crisis in het Midden-Oosten zijn deze ochtend om negen uur weer begonnen. De Amerikaanse president Bill Clinton is bij het conferentiecentrum aangekomen voor een nieuwe ronde van overleg. Met wie hij eerst praat, is niet bekend.
De besprekingen zijn afgelopen nacht voor enkele uren opgeschort om de deelnemers enige rust te geven. Om tien uur zouden de deelnemers weer plenair bijeenkomen om een besluit te nemen over de slotverklaring.

Gisteren heeft ruim veertien uur overleg geen overeenstemming opgeleverd over een staakt-het-vuren in de Palestijnse gebieden. Vooralsnog is er niets dat wijst op enige vooruitgang bij de besprekingen, waaraan de Israelische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat zich onder zware internationale druk gedwongen zagen deel te nemen.

President Clinton, die gisteren rond middernacht nog overlegde met Arafat en de Egyptische president Hosni Mobarak, besloot zijn verblijf in Sharm el-Sheik te verlengen tot vandaag in plaats van gisterenavond te vertrekken. In de loop van afgelopen nacht had Clinton nog twee uur lang een onderhoud met Barak.

Na zijn gesprek met Clinton en Mobarak zei Arafat op vragen van verslaggevers of er een overeenkomst was bereikt: «Nog niet, nog niet.» Nabil Abourdeneh, een naaste adviseur van Arafat, zei: «We hebben nog een paar uur nodig (...) Tot dusverre hebben we over niets overeenstemming. Morgen weten we meer.» Vervolgens werd besloten de betrokkenen enige rust te gunnen en vandaag verder te praten.

Van Israëlische zijde werd welhaast moedeloos gereageerd op vragen van de pers. Jake Sieuwert, de persvoorlichter van het Witte Huis, hield de moed erin. Hij omschreef de besprekingen als «zeer intens geconcentreerd op hoe we de realiteit op de grond kunnen veranderen, zodat we kunnen beginnen een brug te bouwen die ons zal terugbrengen naar het vredesproces».

Aan het overleg nemen ook de Jordaanse koning Abdullah, VN-secretaris-generaal Kofi Annan en EU-buitenlandcoÖrdinator Javier Solana deel.