BRUSSEL -- Agalev-kamerlid Lode Vanoost is niet te spreken over het feit dat het ontwerpverslag over de bescherming van de minderheden in België vroegtijdig uitgelekt is. Diegene die het lek veroorzaakt heeft, wil een sereen debat bemoeilijken, zo verklaarde hij zondagnamiddag.

De commissie juridische vraagstukken en mensenrechten van de Parlmentaire Assemblee van de Raad van Europa bespreekt maandagvoormiddag voor het eerst het ontwerprapport van verslaggeefster Lili Nabholz-Haidegger over de bescherming van de minderheden in België. Het verslag kwam er na een klacht van FDF-kamerlid Georges Clerfayt. De Zwitserse verslaggeefster bracht in de herfst 2001 vier dagen door in België, waar ze met de verschillende regeringen en gemeenschappen contact had.

Van de bevoegde commissie van de Raad van Europa maken vier Belgische parlementsleden deel uit: de effectieve leden Georges Clerfayt en Lode Vanoost, en plaatsvervangers senator Jurgen Ceder (Vlaams Blok) en VLD-kamerlid Stef Goris.

Vanoost betreurt dat één van de Belgische commissieleden het ontwerpverslag heeft gelekt. Dat bemoeilijkt volgens hem het debat, temeer dat het nog maar om een ontwerp gaat dat nog door de commissie gewijzigd kan worden en daarna nog in plenaire zitting besproken moet worden.

De Agalev-volksvertegenwoordiger weigerde commentaar te leveren op de inhoud van het dossier. Wel heeft hij naar eigen zeggen op basis van de commentaren van N-VA-voorzitter Geert Bourgeois ernstige vragen bij diens juridische kwaliteiten ,,vermits in zijn verklaringen een aantal flagrante onjuistheden zitten''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in