GENT -- In verscheidene Oost-Vlaamse vestigingen van restaurantketen Lunch Garden wordt vandaag gestaakt. Dat zegt vakbondsman Bjorn Desmet (ABVV-voeding). Het gaat om een spontane actie uit protest tegen de manier waarop de lonen worden uitbetaald. ,,De voorschotten voor oktober zijn pas gisteren uitbetaald'', luidt het.
,,Normaal hadden de arbeiders vrijdag hun voorschotten moeten krijgen, maar ze zijn pas gisteren gestort. Dat betekent dat de arbeiders ze ten vroegste vrijdag zullen krijgen'', aldus Desmet. Voor de vakbondsman is dit de spreekwoordelijke druppel.

Aan de uitbetaling van de lonen van het Lunch Garden-personeel zou sinds januari al een en ander schorten. Sindsdien gebeurt de afhandeling door het sociaal secretariaat Groep S.

Dat de voorschotten voor oktober opnieuw ,,vergeten'' zijn, heeft in een aantal vestigingen kwaad bloed gezet. In Sint-Denijs-Westrem, in Oostakker en in Gent aan de Sterre wordt vandaag gestaakt, weet Desmet. Dat zou ook het geval zijn in Ronse en in delen van Wallonië.

Lunch Garden werd vorig jaar door GIB verkocht aan Carestel.