BRUSSEL -- Lernout & Hauspie, het Ieperse spraaktechnologiebedrijf dat de jongste maanden onder vuur kwam te liggen, heeft vandaag bekendgemaakt dat Visteon Corporation vrijdag een klacht tegen het bedrijf heeft ingediend voor het 'Suffolk County Superior Court Departement', een rechtbank Massachusetts.
Visteon verwijt L & H het niet nakomen van zijn verplichtingen in het kader van een joint venture-overeenkomst. Visteon eist schadeloosstelling . Het spraaktechnologiebedrijf verwijst ter verdediging naar de opstartproblemen van de joint venture.

De joint venture-overeenkomst tussen beide bedrijven werd op 25 mei van dit jaar afgesloten. Sindsdien zoekt L & H naar een akkoord met Visteon over de licenties voor het beschikbaar stellen van zijn spraaktechnologie aan het gemeenschappelijk bedrijf, aldus de Ieperse onderneming in een mededeling. Omdat geen overeenstemming kon worden bereikt, bleef het opstarten van de joint venture geblokkeerd. Volgens L & H wil Visteon met de aanklacht, die naar eigen zeggen onontvankelijk is, zijn positie in het conflict verdedigen.

Tegen Lernout & Hasupie lopen nog andere rechtszaken in de VS. Zo raakte begin oktober bekend dat tegen het bedrijf minstens drie rechtszaken ingespannen werden vanwege advocatenkantoren. Het gaat om zogenaamde 'class action suits', waarbij aandeelhouders zich benadeeld voelen en schadevergoeding eisen. Ook loopt een onderzoek vanwege de Amerikaanse en de Easdaq-beursautoriteit naar de verkoopcijfers van L & H.