SHARM EL-SHEIK -- De onderhandelingen tussen de Israëlische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheik hebben nog geen doorbraak opgeleverd. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Yasser Abed Rabbo bekendgemaakt.
De Amerikaanse president Bill Clinton voert later vandaag afzonderlijke gesprekken met Barak en Arafat. De reden voor beide afzonderlijke gesprekken is niet bekendgemaakt. Clinton is volgens het Witte Huis bereid tot morgenmiddag in de Egypte te blijven als dat noodzakelijk is. "De discussies met de Palestijnen kennen moeilijkheden, verschillen en complicaties", zo verwoordde de Israëlische nationale veiligheidsadvisuer, Danny Yatom, het nogal vaagjes. Yatom zei wel dat er een "oprechte wil" bestaat opdat de verschillende partijen de crisis zouden oplossen.

De deelnemers proberen een oplossing te vinden voor de hevige onlusten van de afgelopen weken in Israël en de Palestijnse gebieden. Hierdoor kwamen sinds 28 september meer dan honderd mensen om het leven, voornamelijk Palestijnen.

Naast de gastheer van de top in Sharm el-Sheik, de Egyptische president Hosni Mobarak, is ook de Jordaanse koning Abdullah aanwezig, alsmede Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De Europese Unie wordt vertegenwoordigd door Javier Solana.

De hoop dat de top waarmee Israel en de Palestijnen onder grote internationale druk hebben ingestemd iets zal opleveren, lijkt aan geen van beide zijden groot te zijn.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat riep een ieder dringend op geen hoge verwachtingen te hebben. Baraks adviseur Yatom zei eerder dat het lang zal duren voor er weer sprake zal zijn van enig vertrouwen.

Groepen Palestijnen losten zondagavond met automatische wapens voor het kantoor van Arafat salvo's in de lucht om hun afkeuring te laten blijken over de deelname van hun leider aan de top. Arafat kwam daarop naar de poort van het complex om een menigte van 200 Palestijnen uitleg te geven over zijn besluit naar Egypte af te reizen. «We gaan naar Sharm el-Sheik, maar we nemen de eis van het Palestijnse volk mee», aldus Arafat. «We zijn op weg naar Jeruzalem, totdat een Palestijns kind de Palestijnse vlag boven de muren van Jeruzalem hijst.»