LUIK - ,,De beslissing om Robert Waseige te ontslaan was een pijnlijke. Hij is ontgoocheld, wij zijn dat ook'', vertelde Alphonse Constantin, de directeur-generaal van Standard, vandaag op een persconferentie. Technisch directeur en voorganger van Robert Waseige, Michel Preud'homme, sprak van een ,,bijzonder spijtige'' zaak.

De beslissing om Waseige te ontslaan werd zondagavond genomen. ,,De raad van bestuur maakt zich al enkele weken zorgen over de slechte resultaten van de ploeg. We zijn hier al een tijdje mee bezig. We wilden geen overhaaste beslissing nemen en één iemand beschuldigen. Na de match tegen Anderlecht hebben we na lang nadenken besloten onze samenwerking met Robert Waseige verder te zetten. Het verlies tegen Bergen heeft de situatie er niet makkelijker op gemaakt, maar na talrijke vergaderingen werd besloten door te gaan met Waseige'', aldus Constantin.


,,We konden onmogelijk 7 of 8 spelers ontslaan''
Het verlies tegen Club Brugge, al het derde voor eigen publiek, deed de deur dicht. De raad van bestuur had enkele uren voor de aftrap een ultimatum gesteld. ,,Vrijdag om 17u30 stelde de raad van bestuur een ultimatum. In geval van verlies tegen Brugge, moest de trainer ontslagen worden. De directie vroeg nogmaals om geduld, maar zondagavond werd uiteindelijk dan toch beslist om Robert Waseige af te danken'', aldus Constantin die nog snel even de sportieve, morele en menselijke kwaliteiten van de gewezen bondscoach in de verf zette. ,,Hij is een grote trainer. Zijn verleden bewijst dat''.

De trainer mag volgens Constantin niet als enige met de vinger gewezen worden. ,,De spelers vernamen het nieuws maandagmorgen. Ik heb hen verteld dat sommigen onder hen zich vragen moeten stellen over het percentage schuld dat hen treft bij het ontslag van de trainer. Het wordt tijd dat ze zich vragen beginnen te stellen over wat ze al dan niet hebben gedaan om te slagen in hun opdracht. Sommigen onder hen spelen maar aan 40 procent van hun kunnen, ondanks de vele waarschuwingen... Het zijn professionals die niet mogen vergeten dat ze bepaalde verplichtingen hebben tegenover hun werkgever'', haalde Constantin uit naar de spelers. ,,Het makkelijkste is één iemand de schuld geven, maar 7 of 8 spelers ontslaan is simpelweg onmogelijk''.