BERLIJN -- Demonstraties in de Oost-Duitse steden Stralsund en Frankfurt am Oder ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreur in de VS zijn dit weekeinde verstoord door rechts-extremisten.

In Stralsund in de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren stoorden extremisten een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de aanslagen in de VS en verbrandden zij een Amerikaanse vlag. Zeven jongeren werden aangehouden en beschuldigd van belediging van nationale emblemen van buitenlandse staten.

In Frankfurt am Oder, eveneens in het voormalige Oost-Duitsland, marcheerden zaterdag een honderdtal aanhangers van de rechts-extreme Freie Kameradschaft onder de grootste veiligheidsmaatregelen door de straten. Zij demonstreerden ,,tegen de globalisering en de Euro-waan''. De politie ging over tot vier arrestaties: twee extremisten en twee tegenbetogers van het 'Platform tegen Rechts'.

De Duitse minister van binnenlandse zaken, Otto Schily (SPD), meldde inmiddels over nieuwe elementen te beschikken die tot een door de regering in Berlijn nagestreefd verbod op de extreem-rechtse NPD kan leiden. Leden van de NPD hadden hun ,,sympathie'' uitgesproken voor de terreuraanslagen in de VS en de ,,Amerikaanse arrogantie'' veroordeeld, maar volgens Schily zijn er geen bewijzen voorhanden dat de NPD zou samenwerken met fundamentalistische terroristen. Wat dan precies die nieuwe elementen wél zijn, wou de minister niet zeggen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig