BRUSSEL - Het koninklijk paleis reageert bijzonder verontwaardigd op de nakende publicatie door een Franse uitgeverij van een schandaalboek waarin koning Albert een prominente rol speelt.

Het gaat om ,,Dossier pédophilie, le scandale de l'affaire Dutroux'' van riooljournalist Jean Nicolas en zijn kompaan Frédéric Lavachery. Daarin wordt nog eens het indianenverhaal uit de doeken gedaan over de vermeende seksfuiven waaraan koning Albert omstreeks 1980 zou hebben deelgenomen, in het bijzijn van minderjarigen.

De voorstelling van het boek is vorige week op het allerlaatste moment uitgesteld, maar dat maakt de reactie van het paleis op de ,,groteske beschuldigingen'' niet milder op.

In een uitzonderlijk scherpe persmededeling acht het paleis het onbegrijpelijk ,,dat een tot op heden gereputeerd bedrijf als de uitgeverij Flammarion haar reputatie op de helling zet door beschuldigingen geuit door fantasten en sensatiezoekers te publiceren daar waar deze reeds lang bekende beweringen in België na grondige gerechtelijke, parlementaire en journalistieke onderzoeken totaal ongegrond werden bevonden'', zo luidt het in de mededeling. ,,Pedofilie is een van de meest verwerpelijke misdaden waarmee onze wereldgemeenschap geconfronteerd wordt. Grensoverschrijdende netwerken, kinderpornografie op het internet, kindermisbruik in arme landen en in de geïndustrialiseerde wereld, maken duidelijk dat in heel de wereld behoefte bestaat aan een krachtige hand tegen deze misdaden.''

,,België loopt vandaag al voorop in de beteugeling en de preventie van deze misdaden, zodat het volstrekt onterecht is, een karikatuur van ons land te maken op basis van een wereldwijd probleem.''

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig