ZURICH -- De Matterhorn blijft voorlopig afgesloten voor klimmers. Dat besloot de gemeenteraad van Zermatt gisteren in samenspraak met de lokale berggidsenbond en dienst voor toerisme. Bij een steenlawine gisteren zijn honderden kubieke meter rots naar beneden gekomen. Geologen gaan onderzoeken of de toestand opnieuw stabiel is.
Door de hitte van de jongste maanden smelten de eeuwige sneeuw op de Matterhorn, die de rotsen van de berg samenhield.

Gisteren kwam op 3.400 meter hoogte een stuk rotswand naar beneden op de Hörnligrat, de klassieke route naar de top. Negentig alpinisten moesten per helikoper naar de Hörnlihutte worden gevlogen, die zich 200 meter onder de plaats des onheils bevindt. Als bij wonder raakte niemand gewond. In de zomer zijn elke dag een honderdtal alpinisten op weg op de Matterhorn, die zich relatief eenvoudig bedwingen valt. Gemiddeld vallen er per seizoen een tiental doden.

De gemeente Zermatt is niet van plan politieagenten rond de Matterhorn te plaatsen, maar doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van klimmers en gidsen. ,,Wie nu gaat, speelt Russische roulette,'' verklaarde berggids Miggi Biner in de Zürichse Tages-Anzeiger. Geologen gaan nu onderzoeken of het nodig is andere stukken rots met explosieven naar beneden te laten komen.

De 4.478 meter hoge Matterhorn is zowat het symbool van Zwitserland. De berg is uniek omdat hij alleen staat en geen andere bergen het zicht verstoren.