KENNEBUNKPORT - De Amerikaanse president George W. Bush heeft de internationale gemeenschap gevraagd Hamas en andere radicale Palestijnse groeperingen, die anti-Israëlisch geweld steunen, ,,vastberaden te bestrijden''. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin zei dat Frankrijk elke vorm van terrorisme in het Midden-Oosten wil uitroeien.
,,De weg naar de vrede is moeilijk'', zei Bush. Volgens de president is het evident dat, vóór de creatie van een Palestijnse staat, ,,de vrije wereld, die gehecht is aan vrijheid en vrede, vastberaden strijdt tegen Hamas en andere doders'' van Israëliërs.

Donderdag legde het Witte Huis de verantwoordelijkheid voor de golf van geweld in het Midden-Oosten van de afgelopen week bij Hamas. ,,Vergis jullie niet. Hetgeen gebeurt, is dat de vijanden van Israël, de vijanden van de Palestijnse Autoriteit, de vijanden van de eerste minister Abbas, de vijanden van de vrede, een hoopgevend proces proberen te verstoren'', zei de woordvoerder van het Witte Huis.

Minister de Villepin benadrukte zondag tijdens een radio-interview de vastberadenheid van Frankrijk en van de Europeanen om ,,elke vorm van terrorisme'' in het Midden-Oosten uit te roeien. Hij maakte daarbij een onderscheid tussen de militaire en politieke vleugel van Hamas.

,,De algemene toestand zal vanaf begin volgende week, in het bijzonder door de Europeanen, worden ter sprake gebracht'', zei de minister. Maandag en dinsdag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen in Luxemburg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig