PARIJS - De Franse groot-industrieel Jean-Luc Lagardère is vrijdagavond op 75-jarige leeftijd in een Parijs ziekenhuis overleden aan een virale infectie die hij had opgelopen na een operatie aan de heup. Lagardère was mede-oprichter van het Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconcern EADS.

De man werd geboren op 10 februari 1928 in het zuiden van Frankrijk. Jean-Luc Lagardère was een industrieel en zakenman met belangen in diverse sectoren, tot paardenrennen toe. Hij had ook nauwe banden met zowel de linkse als de rechtse politieke elite in Frankrijk.

Als hoofd van de raketbouwer Matra kreeg hij het voor elkaar dat zijn firma een aandeel van vijftien procent kreeg in het concern EADS dat hij mede vorm gaf en waarvan hij tot zijn dood co-voorzitter was. Zijn rol was fundamenteel in het samensmeden van vooral het Franse Aérospatiale-Matra (dat al de fusie tussen een publieke en een private groep was) en het Duitse DaimlerChrysler tot de groep die in Europa een leidende rol speelt in luchtvaart, ruimtevaart en defensie.

EADS overvleugelt onder meer Airbus, de Europese Ariane-raket en via de dochterfirma Astrium Europese satellietbouw.