RABAT -- De gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen vrijdag in Marokko zijn gewonnen door twee regeringspartijen. De Socialistische Unie van Volkskrachten (USFP) en de conservatieve Onafhankelijkheidspartij behaalden samen bijna een derde van de stemmen, maakten de autoriteiten zaterdag bekend.
De verkiezingen, de eerste sinds de zelfmoordaanslagen van mei in Casablanca, golden als een testcase voor de kracht van de gematigd islamistische partij Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD). Sinds haar oprichting in 1997 is die partij snel populair geworden.

Bij de verkiezingen van vrijdag boekte de PJD slechts een kleine winst. Ze eindigde landelijk gezien met 2,5 procent van de stemmen als elfde van de 27 partijen die deelnamen. In de parlementsverkiezingen van een jaar geleden verraste de partij nog door 43 van de 325 parlementszetels te veroveren.

De Onafhankelijkheidspartij behaalde 17 procent van de stemmen en krijgt het vermoedelijk voor het zeggen in Casablanca, de grootste stad en het economisch hart van het land. De USFP kwam uit op bijna 15 procent en is daarmee de grootste partij in de hoofdstad Rabat.

De opkomst bedroeg 54 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig