BRUSSEL - De Europese Commissie gaat diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea aan. De EU wil daarmee bijdragen aan de Europese pogingen verzoening op het Koreaanse schiereiland te bewerkstelligen. Dat heeft de Europese Commissie vandaag aangekondigd.
Eerder deze maand heeft een hoge delegatie van de EU een bezoek gebracht aan de gesloten stalinistische staat. Verscheidene EU-landen hebben inmiddels diplomatieke banden met Noord-Korea.

De Commissie begint binnenkort onderhandelingen met Pyongyang over de opening van een EU-ambassade en een vergelijkbare Noord-Koreaanse vestiging in Brussel.

Enthousiast

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert verheugd op de aankondiging: ,,De beslissing zal positief bijdragen aan het scheppen van vrede en stabiliteit op het schiereiland en het verbeteren van de onderlinge Koreaanse betrekkingen''.

De EU haalt de banden met Noord-Korea aan op een moment dat Washington juist afstand neemt van Pyongyang, dat onder president Bill Clinton op veel aandacht van de VS mocht rekenen.

Chris Patten, EU-Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, verklaarde na het bezoek aan Pyongyang dat nog een lange, moeilijke weg te gaan is. ,,Ik ben niet zo optimistisch over mensenrechten en andere kwesties in Noord-Korea''.