WASHINGTON -- ,,Vandaag is ons land met het kwaad geconfronteerd'', heeft president George Bush in een toespraak tot het Amerikaanse volk gezegd. De president sprak in scherpe bewoordingen zijn veroordeling uit over de terreuraanslagen in New York en Washington en zwoer degenen die voor deze aanslagen verantwoordelijk zijn te zullen vinden en ervoor te zorgen dat zij hun gerechte straf krijgen.
Bush zei dat de Verenigde Staten zullen terugslaan tegen ,,degenen achter deze gruwelijke daden'' en ieder land dat dergelijke terroristen onderdak biedt.

,,Vandaag zijn onze medeburgers, onze manier van leven, onze vrijheid aangevallen (...). Aan duizenden levens is plotseling een einde gemaakt door kwaadaardige, verachtelijke terreurdaden'', zo sprak Bush.

,,Deze daden hebben staal vernietigd, maar zij kunnen geen deuk slaan in de Amerikaanse vastbeslotenheid'', aldus de president in een poging het aangeslagen en verbijsterde Amerikaanse volk een hart onder de riem te steken.

Bush vroeg de Amerikanen te bidden voor de nabestaanden van de slachtoffers en citeerde een psalm: ,,Even though I walk through the valley of the shadow of death, I fear no evil for you are with me.''

Bush sprak in het Oval Office. Zijn toespraak nam minder dan vijf minuten in beslag.

Op het moment van de aanslagen bevond de president zich in Florida. Om veiligheidsredenen keerde hij via luchtmachtbases in Louisiana en Nebraska, en niet rechtstreeks, terug naar Washington. Gevechtsvliegtuigen begeleidden het toestel van de president en ook waren zogenaamde `decoy' helikopters ingezet om zo lang mogelijk in het ongewisse te laten in welk toestel Bush werd vervoerd en waar hij precies zou landen.