DIEST -- De directie van het provinciaal domein Halve Maan in Diest heeft vanmorgen tijdens een vergadering met politie, personeel en een privé-bewakingsfirma beslist een welbepaald groepje allochtone jongeren uit het Brusselse de toegang te weigeren. Aanleiding is een incident gisteren in de vooravond.
,,Er doen zich sinds midden vorige week elke dag problemen voor met een groepje allochtonen jongeren. Toen de redder zondag een van hen terugfloot omdat hij in het zwembad een regel overtrad, begon deze aan de hoge redderstoel te schudden en te trekken wat de redder in gevaar bracht. Een bewaker met hond greep onmiddellijk in waarna een 200-tal allochtonen samentroepten. Politie en bewakers hebben vervolgens gelukkig de gemoederen kunnen bedaren. De politie heeft één persoon uit het Brusselse administratief opgepakt'', aldus directrice Ria Schepmans.

Omdat dergelijke problemen zich al enkele dagen voordoen en de jongeren zondag dreigend waarschuwden dat ze maandag zouden terugkeren, is besloten hen de toegang te weigeren. ,,Het is onduidelijk hoe groot de groep is. We herkennen er een achttal. Er zitten echte agitatoren tussen die geen regels aanvaarden en anderen opstoken. Aan de ingang zit personeel klaar om hen te identificeren'', aldus Schepmans. Buiten een incident tijdens het hemelvaartweekend was het tot vorige week zeer rustig in de Halve Maan.