BORNEM - Drukinktproducent Sicpa Benelux NV uit Bornem, waar eind vorig jaar 50 van de 300 personeelsleden zonder werk kwamen te zitten na een bedrijfsbrand, heeft ongeveer de helft van de technisch werklozen aan een nieuwe job geholpen. Zestien werknemers konden op vrijwillige basis in buitenlandse vestigingen aan de slag en de overige personeelsleden werken bij bedrijven in de buurt.
In de kerstperiode verwoestte een hevige bedrijfsbrand de centrale opslagplaats van de Bornemse inktenproducent, die onder meer de inkten levert waarmee de euro wordt gedrukt. Ook het labo en diverse opslaghallen werden vernield.

In totaal werd 1.800 vierkante meter bedrijfsruimte vernield. De preciese omvang van de schade is nog niet bekend, maar loopt in de miljoenen euro. De productie kon worden voortgezet.

Volgens personeelsdirecteur Bert Waebens kunnen alle personeelsleden eerlang weer aan de slag. ,,We hebben het technisch werkloze personeel opgedeeld in twee groepen. De eerste helft werkt opnieuw sinds 7 januari. Zestien mensen zijn op vrijwillige basis in Sicpa-zetels in Frankrijk en Nederland begonnen, de rest is via lokale interimkantoren bij bedrijven in de omgeving aan het werk. De 25 andere werknemers zullen rond 28 januari opnieuw aan de slag kunnen.''

Het is volgens Waebens de bedoeling ,,het inkomen van de technisch werklozen veilig te stellen, zonder hen met een uitkering op non-actief te zetten''. ,,Het zou echter te lang duren om ze hun vertrouwde baan terug te geven. Volgens onze eerste voorzichtige prognoses zullen de vernielde bedrijfssegmenten pas in april van 2003 hersteld zijn.''

SICPA is een Europees distributiecentrum voor inktgrondstoffen en afgewerkte drukinkten. De groep telt wereldwijd 4.000 personeelsleden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in