JYVASKYLA - De Est Markko Martin (Ford Focus) heeft zondag de Rally van Finland, de negende manche om het wereldkampioenschap, op zijn naam gebracht. In de omgeving van Jyvaskyla ging hij de Noor Petter Solberg (Subaru Impreza) en de Brit Richard Burns (Peugeot 206) vooraf. Burns vergroot zijn voorsprong in de WK-stand. Freddy Loix (Hyundaï) werd tiende op dik acht minuten van Martin. François Duval (Ford Focus) viel op de laatste dag uit met een gebroken wiel.
Voor Martin is het de tweede zege uit zijn carrière na de winst twee maanden geleden in Griekenland. Het is tegelijk de tweede zege van de nieuwe wagen Ford Focus RS03.

De zes laatste specials op het programma van de laatste dag konden Martin niet meer bedreigen. De dag voordien was hij zijn grootste concurrent op de eindzege, de Fin Marcus Grönholm, kwijtgespeeld. De Fin verloor een wiel toen hij aan de leiding lag, en moest opgeven.

De strijd om de tweede plaats was des te spannender. Solberg haalde het uiteindelijk met een seconde op Burns. De Spanjaard Carlos Sainz (Citroën Xsara) moest vrede nemen met de vierde plaats wegens problemen met een gebroken schokdemper. Zijn jonge Franse ploegmaat Sébastien Loeb reed naar de vijfde plaats.

Voor het eerst in de geschiedenis van de rally zat geen enkele Fin bij de eerste vijf. Tommi Makinen (Subaru Impreza) was de eerste 'Flying Finn' voor het trio Tuohino (Ford Focus), Lindholm en Pykalysto (Peugeot 206).

Freddy Loix was tiende en eerste Hyundai-rijder op 8:19.9 van Martin. De Duitser Armin Schwarz werd met de andere Hyundaï twaalfde.

In het wereldkampioenschap blijven Richard Burns en Peugeot aan de leiding. Maar waar de Brit zijn voorsprong vergrootte, ziet de Franse constructeur de concurrentie, en meerbepaald Citroën, dichter komen.

Eindstand

1. Markko Martin-Michael Park (KPt-GBr/Ford Focus RS03) 3u21:51.7
2. Petter Solberg-Philip Mills (Noo-GBr/Subaru Impreza) op 58.9
3. Richard Burns-Robert Reid (GBr/Peugeot 206) 1:00.1
4. Carlos Sainz-Marc Marti (Spa/Citroën Xsara) 1:59.0
5. Sébastien Loeb-Daniel Elena (Fra/Citroën Xsara) 2:48.7
6. Tommi Makinen-Kaj Lindstrom (Fin/Subaru Impreza) 3:25.2
7. Janne Tuohino-Jukka Aho (Fin/Ford Focus RS02) 4:22.9
8. Sebastian Lindholm-Timo Hantunen (Fin/Peugeot 206) 4:39.5
9. Juuso Pykalysto-Esko Mertsalmi (Fin/Peugeot 206) 6:23.4
10. Freddy Loix/Sven Smeets (BEL/Hyundaï Accent) 8:19.9