BORNEM - Van de 8.717 deelnemers aan de 34ste Dodentocht in Bornem hebben er uiteindelijk 4.900 (56 procent) het 100 km lange parcours helemaal afgelegd. Dat is niet onder het gemiddelde van de andere jaren. Veel wandelaars zijn uiteindelijk nog in de late avond aan de streep geraakt. De organisatoren zijn uiterst tevreden en hebben naar eigen zeggen geen problemen gehad. Heel wat deelnemers moesten opgeven, velen geveld door spierkrampen. Volgens de organisatoren waren veel mensen niet voorbereid op de frisse nacht.
,,Even zag het er naar uit dat er veel meer opgevers zouden zijn dan andere jaren, maar ik denk dat de extra inspanningen die we nog geleverd hebben, zoals het extra drinkwater langs het parcours, veel mensen toch tot aan de streep geholpen hebben'', zegt woordvoeder Bart Maerivoet. Veel deelnemers hadden de raad van dokters en Rode Kruis om geen korte broek te dragen niet opgevolgd en doordat de spieren afgekoeld waren, kregen heel wat mensen krampen tijdens de frisse en vochtige nacht .

De deelnemers waren vrijdagavond om 21 uur vertrokken en moesten in principe binnen de 24 uur de aankomst bereiken. De laatste deelnemer is rond 22.30 uur aangekomen, maar ook hij krijgt hetzelfde als de eerste: een diploma, een gladiool, een medaille en een ananas. ,,Het is en blijft een recreatieve wandeling, zij het dan een zeer harde'', zegt Maerivoet.