MOSKOU - Een lid van het Russische parlement heeft maandag gezegd dat hij uit betrouwbare bron heeft vernomen dat de vermiste presidentskandidaat Ivan Rybkin leeft en zich op een veilige plek bevindt. Zijn vrouw en zijn campagnemedewerkers zeggen echter nog steeds geen idee te hebben waar de felle criticus en tegenkandidaat van president Vladimir Poetin zich bevindt.
Feit is dat van de voormalige parlementsvoorzitter en ex-secretaris van de Russische veiligheidsraad Rybkin al vier dagen niets meer is vernomen. Hij was niet op een door hemzelf belegde persconferentie vrijdag, hij was niet bij zijn officiële registratie als presidentskandidaat op zaterdag en hij neemt al sinds donderdagavond zijn mobiele telefoon niet meer op, aldus vice-voorzitter Aleksandr Toekajev van Rybkins partij Liberaal Rusland.

De Moskouse politie doorzocht zondag Rybkins appartement, kantoor, garage en datsja, maar vond naar eigen zeggen niets wat duidde op een misdrijf. Omdat niemand losgeld voor Rybkin heeft geëist, zei de politie zondag aan te nemen dat hij niet is ontvoerd en daarmee was de kous voorlopig af.

Vandaag kwam daar verandering in toen de officier van justitie van een district in Moskou een onderzoek startte naar de mogelijke moord op de politicus. Volgens de officier is dat de standaardprocedure bij aangifte van een vermissing. Standaard of niet, enkele uren later werd het onderzoek naar moord op Rybkin alweer gesloten door het departement van justitie van de stad Moskou, volgens een verklaring ,,bij gebrek aan basis om er een zaak van te maken''.

Om het mysterie nog groter te maken, meldde het Doemalid Gennadi Goedkov, dat naar eigen zeggen nauwe banden onderhoudt met de Russische veiligheidsdiensten, tegen de Russische persbureaus vandaag dat Rybkin levend en wel was aangetroffen in een vakantieoord buiten Moskou. Een woordvoerder van de Moskouse politie zei vervolgens dat agenten bezig waren de bewering van Goedkov te controleren. Later meldde een andere woordvoerder dat de Moskouse politie Goedkovs uitlatingen niet kan bevestigen. Ook Rybkins campagnemedewerkers en zijn advocate zeiden geen reden te hebben Goedkovs verhaal te geloven.

Hoewel de Russische nieuwsmedia steeds hebben bericht dat Rybkin niet werd bedreigd, ligt het voor de hand een verband te leggen tussen zijn vermissing en de geschiedenis van de partij waar hij deel van uit maakt. Rybkins Liberaal Rusland is opgericht en wordt gefinancierd door de schatrijke zakenman Boris Berezovski, die onder Jeltsin veel macht had, maar uit de gratie viel bij Poetin en naar het buitenland is gevlucht om aan vervolging te ontkomen. De partij wordt sinds de oprichting geteisterd door een golf van geweld. In augustus 2002 werd de vice-voorzitter van de partij Vladimir Golovljov doodgeschoten, gevolgd door het partij- en Doemalid Sergej Joesjenkov in april 2003. Volgens de politie waren die twee moorden het gevolg van interne conflicten binnen de partij.