minister Vande Lanotte gevraagd om beide regelingen uit te werken, mét en zonder Copernicus. Hij zei dat hij er zou over praten met zijn collega's''.
Voor begrotingsminister Johan Vande Lanotte (sp.a) is dit een nieuw gegeven. ,,Wij hebben vrijdag duidelijk gezegd dat bijkomende middelen voor ons niet kunnen én dat de houding van de leden van de civiele bescherming onverantwoord was. Maar als de bonden nu willen praten over een andere regeling binnen de bestaande enveloppe, is dat goed voor ons. De onderhandelingen over zo'n regeling moeten echter niet met ons gevoerd worden, maar met Binnenlandse Zaken'', zegt Geneviève Lombaerts, woordvoerster van minister Vande Lanotte zondag aan Belga.
Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (MR) blijkt ook
bereid te zijn om over een andere regeling binnen de bestaande enveloppe te praten. ,,Het voorstel van de regering was te nemen of te laten voor wat de totale middelen betreft. Een gevarenpremie bovenop wat nu wordt uitgetrokken voor de civiele bescherming, kan niet'', zegt woordvoerder Laurent Panneels aan Belga. Hij is verwonderd over de nieuwe wending van de ACOD. ,,In de loop van vorige week hebben wij aan de bonden duidelijk gevraagd of ze tegenvoorstellen hadden. Het antwoord was toen negatief.''
Tijdens de laatste onderhandelingen vrijdag had het kabinet van minister Van den Bossche (sp.a) duidelijk gesteld dat voor Ambtenarenzaken een apart statuut voor de civiele bescherming, zoals voor het gevangenispersoneel is toegezegd, onbespreekbaar was. De
woordvoerder van Van den Bossche, Marc Pattyn kon zondag bevestigen noch ontkennen of de minister op dat standpunt zou blijven.
Afspraken over nieuwe gesprekken met de bonden zijn er nog niet. Maandag vergaderen de vakbondsafgevaardigden van de ACOD over nieuwe acties. De staking gaat intussen voort.