BRUSSEL - De Waalse regering heeft vanmorgen formeel ingestemd met een participatie van het Waals gewest ter waarde van 15 miljoen euro (zo'n 600 miljoen frank) in de nieuwe luchtvaartmaatschappij die een deel van de activiteiten van Sabena zal overnemen. Intussen ontkent de Delhaize Groep formeel te participeren in een nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij. Dat stelt de directeur communicatie, Guy Elewaut, vanmorgen.
De Waalse participatie wordt genomen via Sowaspace, de openbare maatschappij die enkele maanden geleden werd opgericht om de deelnemingen van het Waals gewest in de luchtvaartsector te beheren. Sowaspace krijgt daarvoor een voorschot van de Waalse gewestelijke investeringsmaatschappij (SRIW), aldus Waalse minister van Economie, Serge Kubla.

Delhaize doet niet mee

De Delhaize Groep ontkent formeel deel te nemen in een nieuw op te richten Belgische luchtvaartmaatschappij. ,,De reden waarom we niet participeren is omdat we distributeurs zijn. Luchtvaart is niet onze business'', aldus directeur Elewaut.
Gisteren heeft de Belgische regering bekendgemaakt dat ze investeerders had gevonden om te participeren in een nieuwe luchtvaartmaatschappij. Het zou om Belgische bedrijven en banken gaan die principieel akkoord zijn 200 miljoen euro te investeren.

Niet alle namen van de kandidaten werden vrijgegeven, hun respectievelijke raden van bestuur moeten immers nog toestemmen. Bekende namen zijn die van de banken Fortis, KBC, BBL en Dexia, en de holding Tractebel.