HOUTHALEN-HELCHTEREN - De 70 werknemers van het huisvuilbedrijf Biffa in Houthalen-Helchteren hebben het voorstel van de directie met betrekking tot betaling van de overuren aanvaard en het werk opnieuw hervat. Dat meldt vakbondsafgevaardigde Joris Daemen van het ACV.

De personeelsleden van Biffa legden afgelopen vrijdag het werk neer uit protest tegen het niet betalen van de gepresteerde overuren en het niet naleven van de CAO omtrent de arbeidsduur. Door de staking werd er vrijdag in zeven Noord-Limburgse gemeenten geen huisvuil opgehaald.

Het akkoord dat directie en vakbonden zondag bereikten, komt tegemoet aan de eisen van de werknemers op het vlak van de betaling van de overuren en voorziet in een forfaitair bedrag op maandbasis dat berekend wordt op basis van hun anciënniteit. Het voorstel werd met een ruime meerderheid goedgekeurd. In de namiddag hervatten vakbonden en directie nog gesprekken over de nieuwe CAO die de arbeidsduur bepaalt.

De werknemers van Biffa zullen het huisvuil dat ze vrijdag in Hechtel-Eksel, Lommel, Ham, Tessenderlo en Peer lieten staan, vandaag ophalen. Ook de geplande ronde in Genk, Houthalen, Zonhoven, Alken en Lommel gaat gewoon door.

Joris Daemen wijst er tot slot nog op dat er zich een discussie opdringt over de rol van de intercommunales bij de huisvuilophaling. Volgens Daemen omzeilen die de wetgeving en werken ze een lage loonkost in de hand omwille van openbare aanbestedingen waarbij het werk aan de goedkoopste wordt uitbesteed. De intercommunales Regionale Milieuzorg regelt de huisvuilophaling in 16 Noord-Limburgse gemeenten.

Bij Biffa werken in totaal 97 mensen. Biffa heeft twee zetels in Houthalen en Antwerpen.