BRUSSEL - "Nauwelijks 1.000 werkplaatsen kunnen behouden blijven na overname van de Sabena-activiteiten door dochterbedrijf DAT". Dat beweert Robert Wtterwulghe, professor economie en recht van de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL). De man deed zijn verklaringen vanmorgen op de zender Bel RTL .
Volgens de professor zou het overbruggingskrediet van 5 miljard frank, dat toegekend wordt door de Belgische staat, de nieuwe maatschappij niet toelaten om meer jobs te redden.

,,DAT zal geconfronteerd worden met een daling van de cash flow en een kolosale vermindering van het zakencijfer. Bovendien kan het bedrijf, als filiaal van Sabena, niet over een degelijk eigen fonds beschikken'', aldus Wtterwulghe.

De professor onderlijnt dat de patronale kosten voor de 1.000 werknemers oplopen tot 1,5 miljard per maand. ,,Met 5 miljard zou DAT het zo'n 3 maanden kunnen uithouden'', aldus de hoogleraar.

Voor de vakbonden komt dit scenario verrassend aan. ,,Dat zou een ramp zijn. Vrijdag had de directie nog gezegd dat een nieuwe maatschappij zou gebouwd worden op basis van DAT'', aldus Freddy Tack (CGSP). Er zouden dan 2.650 mensen aan de slag kunnen gaan. Vandaag werken er nog 950.

Ook de Belgian Cockpit Association (BeCA) reageerde verrast op het bericht. Sabena zelf weigerde commentaar te geven op de geruchten die de ronde doen in de media.