BRUSSEL - Het sociale luik in het Sabena-scenario wordt uitgewerkt door een ,,cel'' waarin een vertegenwoordiger van premier Guy Verhofstadt, een vertegenwoordiger van minister van Overheidsbedrijven Rik Daems en de sociale partners zitten.
Het ministerie van Tewerkstelling en Arbeid stelt op zijn beurt een sociaal bemiddelaar en experten ter beschikking ,,indien nodig''. Dat verklaarde de woordvoerster van minister van Arbeid en Tewerkstelling Laurette Onkelinx.

Wanneer de cel zijn werkzaamheden precies opstart, is nog onzeker. De vakbonden houden zich klaar.

Via een sociaal plan hopen de vakbonden op begeleidingsmaatregelen voor de minstens 6.000 werknemers die bij een faillissement van de luchtvaartmaatschappij hun job verliezen. Afgelopen week kregen ze van de Sabena-directie te horen dat die aan een scenario werkt waarbij ze het faillissement van Sabena nv zou aanvragen en een nieuwe -veel kleinere- luchtvaartactiviteit uitbouwt rond dochter DAT.

Vluchten krijgen nieuw vluchtnummer
Volgens de pilotenorganisatie BeCA zou Sabena vanaf morgenavond, enkele uren na de vergadering van de raad van bestuur, haar Europese vluchten stilleggen. Later zouden ook de intercontinentale vluchten stopgezet worden. De vluchten zouden nadien hervat worden onder een nieuw vluchtnummer, wat het scenario van het faillissement bevestigt.

De directie, bij monde van Sabena-woordvoerder Olivier Gillis, wilde de constructie bevestigen noch ontkennen.