BRUSSEL/VALLADOLID - Belgisch animatiefilmer Raoul Servais heeft met zijn korte film ,,Atraksion'' een speciale prijs van de jury gekregen op de 'Semana Internacional de Cine de Valladolid'. De hoofdprijs in de kortfilmcompetitie, de 'Espiga de Oro', ging naar ,,Copy Shop'' van de Oostenrijker Virgil Widrich.
Het 10 minuten lange ,,Atraksion'' was in september voor het eerst te zien in een Servais-hommage op het festival van Venetië. Vorige maand kreeg het werk op het filmfestival van Vlaanderen Gent een speciale vermelding van de UIP-kortfilmjury.

De 72-jarige cineast heeft het in ,,Atraksion'' over de zoektocht naar 'het Licht' en de plaats van de mens in de kosmos. Het is een combinatie van gewone film en animatiefilm. Servais filmde mime-acteurs en manipuleerde die beelden vervolgens met de computer.

In de competitie voor lange speelfilms ging de 'Espiga de Oro' plus 5 miljoen peseta (30.050 euro of ruim 1,2 miljoen frank) naar ,,Italiensk for Begyndere'' (Italiaans voor Beginners) van de Deense cineaste Lone Scherfig.

,,Nuages'' van de Belgische Marion Hänsel werd in Valladolid buiten wedstrijd vertoond.