ZAMBOANGA - De Filipijnse rebellenorganisatie Abu Sayyaf weigert haar Amerikaanse gijzelaar vrij te laten in ruil voor de vrijlating van een 73-jarige man die is aangehouden wegens deelname aan ontvoeringen van Abu Sayyaf.
De 73- Ahmad Opao is de grootvader van rebellenwoordvoerder Abu Sabaya. Sabaya weigerde de gegijzelde Amerikaan Jeffrey Schilling echter te ruilen tegen zijn grootvader, wiens arrestatie gisteren bekend is gemaakt. De rebellen zullen Schilling ,,nog niet vrijlaten voor 10, nog niet voor 100 grootvaders van mij'', zei Sabaya. Abu Sayyaf weigert te onderhandelen over Schilling totdat Opao wordt vrijgelaten.

Schilling was vorige week samen met zijn Filipijnse vrouw, die familie is van Sabaya, naar het rebellenkamp gegaan. Na een ruzie over politiek en geloof zou hij gevangen zijn genomen. Schilling heeft zich volgens zijn moeder in 1994 bekeerd tot de islam en woonde sinds maart in Zamboanga.

Abu Sayyaf houdt ook nog zes Europeanen vast en twaalf Filipijnse evangelisten. De Filipijnse regering hoopt dat de Europeanen later deze week worden vrijgelaten. De Libier Rajab Azzarouq, die onderhandelt over de vrijlating van de Europeanen, is teruggekeerd naar de Filipijnen.

Gisteren wezen de rebellen een nieuwe onderhandelaar voor de vrijlating van Schiller af, omdat hij een plaatselijke vertegenwoordiger is en niet iemand van de nationale regering. De regering weigert echter een andere onderhandelaar aan te wijzen. De presidentiele secretaris Ronald Zamora zei dat Schilling het aan zichzelf te danken heeft dat hij gevangen is genomen, in tegenstelling tot de andere gijzelaars.