OOSTENDE - Op de Oostendse Zeedijk werden zaterdagmorgen 29 kunstwerken van Dirk Braeckman beschadigd. De politie zegt dat de schade oploopt tot 50.000 euro. De kunstwerken maken deel uit van het project 2003 Beaufort, dat in negen van de tien kustgemeenten moderne kunst toont.
De kunstwerken van Braeckman hangen in de Koninklijke Gaanderijen op de Zeedijk en zijn grote foto's van 4 meter op 3 die de zee en het leven aan de zee verhalen. Eerder werd ook al de kunst op het strand van Nieuwpoort door vandalen aangepakt.

De Oostendse politie kon zaterdagmorgen in de buurt een 18-jarige Bredenaar vatten voor andere vandalenstreken. Er wordt onderzocht of hij ook op de Zeedijk aan het werk was.

Beeld Kiekeboe in Middelkerke beschadigd

Zaterdagmorgen is ook het beeld van stripheld Kiekeboe onder handen genomen door vandalen. Het standbeeld, dat op de Zeedijk in Middelkerke staat, was pas teruggeplaatst nadat vandalen het beeld in polyester hadden afgebroken. Het is niet de eerste keer dat de beelden op de Middelkerkse Zeedijk het slachtoffer zijn van vandalen : ook de beelden van Lucky Luke en Nero werden eerder al vernield.

Om diefstal van het beeld te vermijden werd het vorige maand volledig in polyester gegoten en weegt het nu 250 kg. De vandalen hebben dan maar de letters van de sokkel van het standbeeld van Kiekeboe gehaald. Er staan in Middelkerke op de Zeedijk 6 standbeelden van striphelden. Elke zomer wordt er een beeld bijgeplaatst.