BRUSSEL - Iets meer dan de helft van de Duitsers (51 pct) is gekant tegen de invoering van de euro. Ongeveer twee derde vreest dat de eenheidsmunt tot een stijging van de consumentenprijzen zal leiden. Dat blijkt uit een peiling die vandaag in de Financial Times Deutschland staat.

Volgens de enquête die eind mei bij een duizendtal personen werd verricht, kijkt slechts 29 pct van onze oosterburen positief aan tegen de vervanging van de mark door de euro. Geen opsteker voor de Duitse regering die ernstige inspanningen doet om de bevolking te sensibiliseren voor de komst van de eenheidsmunt.

Voor 42 pct van de Duitsers zal de euro ,,niet zo stabiel zijn als de Duitse mark''. Zonder twijfel een gevolg van de recente terugval van de eenheidsmunt op de wisselmarkten ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zo stelt de Financial Times Deutschland.

Bovendien denkt 61 procent dat bepaalde winkeliers van de omschakeling gebruik zullen maken om hun prijzen naar boven af te ronden.

Het enige echte voordeel van de komst van de euro in de ogen van de Duitsers is dat de eenheidsmunt het reizen in Europa gemakkelijker zal maken. 79 pct denkt er zo over.