ZAVENTEM - De taxfreeshops op de luchthaven van Zaventem zijn duurder dan de gewone handel. Dat blijkt uit onderzoek door Test-Aankoop. De organisatie vergeleek hierbij de prijzen van een dertigtal producten met die voor dezelfde artikelen in de gewone handel. Het resultaat staat te lezen in het Test Aaankoop-magazine.
Over het geheel van de producten bleken de taxfreeshops 5 procent duurder. Enkel fototoestellen zijn goedkoper (3,6 procent) in luchthavenwinkels. Voor boeken is er geen verschil. Maar parfums bijvoorbeeld zijn 20,3 procent duurder, alcohol 5,4 procent, chocolade 3 procent en sigaretten 2 procent.

Sinds twee jaar mogen de taxfreeshops in de Europese luchthavens niet meer taxfree verkopen aan reizigers naar een van de 15 EU-lidstaten. Deze nieuwe EU-bepaling leidde niet tot het verdwijnen van deze winkels en zelfs de benaming ,,taxfreeshop'' bleef.

De handelaars trachtten met reclamecampagnes hun klanten te overtuigen dat hun producten financieel interessant bleven, maar dat is dus niet zo volgens Test Aaankoop.