BRUSSEL - Doordat alle burgers uit de eurozone dezer dagen zo snel mogelijk van hun nationale munten verlost willen raken, ontstaat een tekort aan euro-wisselgeld. De Europese Commissie roept de burgers vandaag dan ook op met grote nationale biljetten naar de bank te gaan, om ze daar te wisselen.
De Europese Commissie heeft momenteel gegevens over de eerste drie dagen van de euro. Daaruit blijkt dat 97 procent van de bankautomaten zijn omgeschakeld. Veertig procent van de aankopen in winkels verlopen volledig in euro (geld geven en teruggeven). Zaterdag zou dit percentage boven de 50 moeten uitstijgen. In alle categoriëen blijkt België trouwens meer dan behoorlijk te presteren.

De Commissie blijft dan ook zeer optimistisch. Het zwakke en weerbarstige broertje Italië heeft donderdag ook een grote stap voorwaarts gezet. De Europese Commissie blijft wel weigeren om commentaar te geven op opmerkingen van Italiaanse ministers tegen de euro.

De Commissie stelt verder dat de eerste dagen de consumenten meer dan normaal betaalden in cash, en dus minder met kaarten, om hun oude munten op te gebruiken. Ook dat veroorzaakt het gebrek aan wisselgeld. In meerdere landen gaan daarom de banken zaterdag uitzonderlijk open. Dat moet bijdragen tot kortere wachtrijen aan kassa's en loketten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig