TEL AVIV -- Zo'n honderdduizend Israëli's zijn zaterdag in Tel Aviv op straat gekomen om de achtste verjaardag van de moord op premier Yitzhak Rabin te herdenken. Ze riepen op om de weg van Rabin voort te zetten en vrede te sluiten met de Palestijnen.
De manifestanten verzamelden op de plek waar de grondlegger van de akkoorden van Oslo uit 1993 en Nobelprijswinnaar voor de Vrede op 4 november 1995 door een extreem-rechtse jood werd doodgeschoten. Het plein werd later het Rabinplein gedoopt. Volgens de organisatoren ging het om een van de grootste bijeenkomsten ter herdenking van Rabin sinds zijn dood.

Er waren spandoeken te zien met slogans ter ondersteuning van de akkoorden van Genève, de niet-officiële plannen voor vrede tussen Palestijnen en Israëli's, die door rechtse Israëlische regering van premier Ariel Sharon zijn verworpen.

Shimon Peres, de leider van de Israëlische arbeiderspartij, riep Israël op om niet langer te wachten om te onderhandelen met de Palestijnse premier, Ahmed Qorei.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig