BRUSSEL -- De Verenigde Staten hebben de Navo-bondgenoten ,,overtuigend en duidelijk bewijs'' gegeven dat Osama bin Laden en zijn Al-Qaidanetwerk achter de aanslagen in de VS van vorige maand zitten. Dat heeft secretaris-generaal Lord Robertson vandaag gezegd.
Abdul Salam Zaeef, de ambassadeur van de Taliban in Pakistan, zei nogmaals dat het regime Bin Laden niet zal uitleveren zonder bewijs dat hij betrokken was bij de aanslagen van 11 september. De Taliban zijn bereid te onderhandelen, zo herhaalde de ambassadeur. Een dergelijk aanbod is door de Amerikaanse regering al meermalen afgewezen.

De speciale VS-coördinator voor de bestrijding van terrorisme, Francis Taylor, heeft de bewijzen geleverd tijdens een speciale vergadering van de Navo-ambassadeurs in Brussel. Robertson wil geen details kwijt over de aard van de bewijzen. Maar hij zegt dat het gaat om "duidelijk en overtuigend" bewijsmateriaal. Tegelijkertijd hebben de VS ook de regeringen van hun Navo-partners op de hoogte gesteld van de bewijzen.

Artikel 5

,,Het is duidelijk dat alle wegen Al-Qaida en Osama bin Laden aanwijzen als betrokkene'', aldus Robertson. Volgens Robertson hebben de bondgenoten op basis van de briefing geconcludeerd dat de aanslagen van 11 september vanuit een derde land uitgingen en daarom vallen onder het artikel 5 van het Navo-verdrag dat zegt dat een aanval op één een aanval op allen is.

De Navo noemt deze bewijzen overtuigend genoeg om op basis van artikel 5 van het Navo-vedrag de aanvallen officieel als een aanval op het hele bondgenootschap te erkennen. Elke lidstaat is vrij zelf te bepalen of en hoe deze steun aan de Verenigde Staten wordt verleend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in