BRUSSEL -- Eind augustus start in Brussel de eerste editie van het Eu'Ritmix-festival. Op vier verschillende pleinen in de stad zullen op 23, 24 en 25 augustus een dertigtal artiesten uit diverse windstreken van België en Europa te zien zijn. De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans en de organisatoren deden het programma vrijdag uit de doeken.

Het nieuwe festival wil het embryo zijn van wat tot een groots stadsfestival moet uitgroeien naar het voorbeeld van het zomerfestival van Quebec. Met het Canadese festival, waar de bezielers van Eu'Ritmix de inspiratie haalden, wordt trouwens artistiek samengewerkt.

Maar het wordt geen francofone aangelegenheid, integendeel. De organisatoren Jean Steffens en Olivier Mees willen Europese ritmes laten weerklinken op het Muntplein, het Spanjeplein, de Grote Markt en het Sint-Katelijneplein. Naast artiesten uit het Vlaamse landsgedeelte als Blue Blot, Think of One, Wawadadakwa, en bekende namen uit Wallonië en Brussel, zijn er groepen uit Europese regio's zoals Bretagne (Tri Yann), Asturië (Carlos Nunez) en de Provence (Dupain). Andere grote namen zijn Camden en de Friese groep Twarres bekend van de hit ,,Wêr bisto''.

Jean Steffens en coördinator Martine Coopman benadrukten dat voor de optredens op het Spanjeplein nauw wordt samengewerkt met de Ancienne Belgique, die er tijdens de laatste week van augustus 'Boterhammen in de stad' organiseert.

Het is niet de eerste keer dat men in Brussel een stadsfestival op poten zet. Maar de organisatoren hebben er vertrouwen in. Ze mikken dit jaar op 100.000 toeschouwers en hopen op termijn met een festival van een week 200 á 300.000 geïnteresseerden te lokken. Het festival zou volgens de stad en de organisatoren zowel de Brusselaars als de toeristen een vakantiegevoel moeten geven in de stad. Het festival is gratis en werd bewust in het luwe vakantie-einde geprogrammeerd.

Het festival beschikt over een budget van iets meer dan 297.000 euro en kreeg daarvoor steun van onder andere het Brusselse gewest, de Stad Brussel, de Franse gemeenschap en tal van privé-sponsors.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig