PARIJS - De organisatoren van de Tour de France hebben vanmorgen vijf wildcards toegewezen voor de editie van 2002, die op 6 juli van start gaat in Luxemburg. Vier daarvan gaan naar Franse teams: AG2R (Kirsipuu, Ludovic Capelle), Bonjour (Rous), Crédit Agricole (Moreau) en La Française des Jeux (Casar). De vijfde en laatste wildcard gaat naar het Italiaanse Saeco (Simoni).
Tour-baas Jean-Marie Leblanc maakte de namen van de vijf teams vandaag bekend op een persconferentie in Parijs. Marco Pantani, de winnaar van 1998, is er net als vorig jaar niet bij. Mercatone Uno, het team van de klimmer, werd niet geselecteerd. Hetzelfde geldt voor Acqua e Sapone, het team van de Italiaanse sprintbom Mario Cipollini, die eerder dit jaar nog Milaan-Sanremo won.

Ook het Duitse Team Coast, met Vuelta-winnaar Angel Casero in de rangen, moet thuis blijven. Team Coast lag, volgens Jean-Marie Leblanc, voor de laatste wildcard in de weegschaal met het Franse AG2R. Ernstige kanshebbers als de Franse teams Jean Delatour (Laurent Brochard) en BigMat (Stéphane Heulot) vielen eveneens uit de boot.

Op 6 juli verschijnen in Luxemburg 21 teams van elke negen renners, een totaal van 189 dus, aan de start. De finish ligt op 28 juli in Parijs.