BRUSSEL Voedingsconcern Nestlé haalt de zuigelingenmelk Beba 1 uit de handel. Het gaat om de verpakking van 900 gram met lotnummers DEXCPIKA en DEXCPIKB met houdbaarheidsdatum 02.2003. ,,De terugroeping is een voorzorgsmaatregel, op vraag van het Federaal Voedselagentschap'', aldus Cédric de Prelle van Nestlé.
Het Federaal Voedselagentschap onderzoekt momenteel een sterfgeval van een pasgeborene in Gent, die van de melk in kwestie gedronken had, aldus De Prelle. De baby overleed aan meningitis. De ziekte wordt toegeschreven aan de enterobacterie sakazakii. Die kan het productieproces overleven. Het is aan de producent -- in casu Nestlé -- om er voor te zorgen dat de aanwezigheid van de bacterie tot een minimum beperkt wordt.

Het Federaal Voedselagentschap onderzoekt de mogelijke aanwezigheid van die bacterie, legt Pascal Houbaert van het agentschap uit. Nestlé benadrukt dat onderzoek door een onafhankelijk en het eigen labo bevestigt dat het melkpoeder in kwestie perfect beantwoord aan de internationale aanvaardbare normen -- enkele bacteriën per 100 gram.

Melkpoeder op zich is niet 100 procent steriel en kan bij verkeerd gebruik ernstige gevolgen hebben voor zeer jonge baby's. De bacterie kan onder meer darmstoornissen en een vorm van meningitis veroorzaken.