GÖTEBORG - De Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo heeft vandaag bekendgemaakt de komende drie jaar een herstructurering uit te voeren om het rendement te verbeteren. De kosten voor de herstructurering bedragen ruim 4 miljard Zweedse kroon (17,6 miljard frank).

Daarvan is reeds 1,3 miljard kroon ten laste van de winst over het eerste kwartaal. De rest wordt later in de resultaten verwerkt. De reorganisatie moet eind 2002 een jaarlijkse kostenbesparing van 3,5 miljard kroon (15,5 miljard frank) opleveren.

Volvo-topman Leif Johansson verklaarde vandaag dat er mogelijk nieuwe afvloeiingen nodig zullen zijn indien het economisch klimaat in de VS zich niet herstelt en de orders in Europa ondermaats blijven.

Door de reorganisatie leed Volvo in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van netto 801 miljoen kroon (3,5 miljard frank) na een winst van 1,27 miljard kroon in dezelfde periode van 2000. Het bedrijfsresultaat zonder eenmalige posten was in het eerste kwartaal nog wel positief, maar het ging fors omlaag van 1,8 miljard kroon tot 502 miljoen kroon (2,2 miljard frank). Dat kwam vooral door het instorten van de verkoop in Noord-Amerika en tegenvallende resultaten in Europa.

Volvo kocht vorig jaar de vrachtwagendivisie van Renault, met onder meer de Amerikaanse fabrikant Mack. Daardoor groeide de omzet in het eerste kwartaal met 55 procent tot 43,7 miljard kroon (192 miljard frank). Zonder overnames zou de omzet gelijk zijn gebleven.